Eco Farma Polska Sp. z o. o.
91-231, Łódź, Nasienna 8
Czy wiesz, że owoce jałowca są nie tylko piękne, ale także mają wiele zastosowań? Jałowiec (Juniperus communis) to krzew iglasty, który można spotkać na terenie całej Polski. Jego owoce, zwane popularnie jagodami, są niebiesko-czarne i mają charakterystyczny smak oraz zapach.
Jagody jałowca są wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Są one głównym składnikiem ginu, nadając mu wyjątkowy smak i aromat. W medycynie ludowej stosuje się je jako środek moczopędny, przeciwbólowy, przeciwbakteryjny, a także jako pomoc w leczeniu schorzeń układu pokarmowego.
Warto jednak pamiętać, że jagody jałowca mają również swoje przeciwwskazania. Ze względu na swoje silne działanie, nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży, osoby z problemami nerek czy wątroby oraz dzieci. Przed zastosowaniem jagód jałowca w celach leczniczych warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
